Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



Σωτήριο αναδεικνύεται το ψάρι για τις νέες γυναίκες, καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, όσες τρώνε συστηματικά λιπαρά ψάρια, διατρέχουν κατά… 90% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 49.000 κορίτσια και γυναίκες, προέκυψε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορεί να κάνουν θαύματα για την μελλοντική υγεία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων τους.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους. Στη διάρκεια της μελέτης, 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Κι αυτό γιατί, αν και οι γυναίκες είναι εν πολλοίς προστατευμένες από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χάρη στην ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν από αυτά όσο και οι άντρες – και μάλιστα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας τους, απ’ ό,τι οι άντρες.

Στην πραγματικότητα, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό κοστίζουν ετησίως τη ζωή πολύ περισσότερων γυναικών απ’ ό,τι ο καρκίνος του μαστού, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον κίνδυνο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου