"Μου αρέσει να χαμογελάω δεν κοστίζει και τίποτα"
"Αποφάσισα να χαμογελώ, γιατί μου κάνει καλό"
Όλοι ψάχνουμε για συντρόφους που να μας καταλαβαίνουν έτσι ώστε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί τους. Είναι εφικτό άραγε; Συνήθως στα παραμύθια οι ήρωες «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»… Όμως έζησαν μαζί για «πάντα», μέχρι το τέλος της ζωής τους; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ… Άλλωστε το για πάντα υπάρχει; Αυτό θέλουμε πραγματικά; Να ζήσουμε μία σχέση για πάντα ή να έχουμε ποιότητα; Και αν ναι, πώς θα την αποκτήσουμε;
Με το να αποφεύγουμε κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν βρισκόμαστε μέσα σε μία σχέση.
Ποια είναι αυτά;
1. Να μένουμε πάντα στα ίδια.
Ναι, είναι αλήθεια ότι το παρελθόν είναι σημαντικό για εμάς γιατί μας έκανε αυτό που είμαστε… Οι εμπειρίες μας, τα πιστεύω μας και οι αντιλήψεις μας είναι μέρος του χαρακτήρα μας. Όμως το πώς θα χρησιμοποιήσουμε το παρελθόν μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της σχέσης μας… Οι εμπειρίες μας μεγαλώνοντας μπορεί να μας οδηγήσουν προς μια υγιή σχέση ή προς μια δυσλειτουργική σχέση.
Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, μας προσελκύουν άτομα που μας είναι μας που δεν μιλάμε ούτε την γλώσσα… Μοτίβα συμπεριφοράς λοιπόν τείνουν να επαναλαμβάνονται. Μας ελκύουν μερικοί τύποι προσωπικότητας περισσότερο από ό, τι άλλοι… και αυτό δεν πειράζει, αρκεί να το αποδεχτούμε!
2. Να δίνουμε έμφαση στο «εγώ» και όχι στο «εμείς»
Η σχέση καλό θα ήταν να βασίζεται σε αλληλοσεβασμό και ισότητα όχι σε έλεγχο και εξάρτηση. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε εξαρτητική σχέση με τους συντρόφους σας καλό θα ήταν να κάνατε ένα βήμα πίσω για να ξανα-αξιολογήσετε την κατάσταση.
Εννοείται ότι να εκφράζει κανείς την γνώμη του είναι απαραίτητο και επιβάλλεται μέσα στην σχέση, αρκεί να μην εμμένει σ’ αυτήν και να προσπαθεί να την εφαρμόσει με το ζόρι. Αν πάλι δέχεται την γνώμη του άλλου χωρίς να φέρνει την παραμικρή αντίρρηση τότε υπάρχει πρόβλημα στην αυτοπεποίθηση και στην εικόνα εαυτού. Μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του κατώτερο και από φόβο μήπως χάσει τον σύντροφο του να υποχωρεί στα πάντα. Μιλάμε δηλαδή για σχέσεις άνισες και μη υγιείς. Σίγουρα θα υπάρξουν διαστήματα που θα νιώσουμε ανασφαλείς αλλά αυτό είναι κομμάτι μίας υγιής σχέσης και καλό θα ήταν να το αποδεχτούμε ως τέτοιο. Όμως αν η ανασφάλεια είναι το μόνο χαρακτηριστικό της σχέσης, τότε καλά θα κάνουμε να την ξαναδούμε απ’ την αρχή!
3. Να μην κάνουμε κατά διαστήματα έλεγχο πραγματικότητας.
Τα ραντεβού δεν είναι πάντα πετυχημένα… μερικές φορές έχουν τραγικές καταλήξεις που μας γεμίζουν φόβο και αμηχανία… Σίγουρα πάντως δεν είναι έτσι όπως τα βλέπουμε σε έργα στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο… ή όπως τα διαβάζουμε στα βιβλία. οικεία τόσο σε συμπεριφορές όσο και σε αντιλήψεις. Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν – αν δεν έχουμε «ανοιχτό» μυαλό - να κάναμε σχέση με κάποιον από μία χώρα πολύ μακρινή Πολλές φορές λοιπόν στην προσπάθεια μας να βρούμε τον ιδανικό σύντροφο, ξεχνάμε τον πραγματικό! Επικεντρωνόμαστε στο να βρούμε τους τέλειους συντρόφους και ξεχνάμε να κοιτάξουμε τριγύρω μας να δούμε αυτούς που πραγματικά γνωρίζουμε και δεν είναι τόσο τέλειοι όσο στην μυθοπλασία. Όμως το τέλειο δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή!
Αν δεν είμαστε λοιπόν ανεκτικοί στην ανθρώπινη ατέλεια, δεν θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια σχέση… άλλωστε ούτε εμείς είμαστε τέλειοι.. γιατί να είναι οι άλλοι; Η τελειότητα είναι μύθος, και είναι επικίνδυνο να πιστεύουμε σ’ αυτήν.
Τα καλά νέα είναι ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν είναι αδύνατο να τα ξεπεράσουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε την προσωπική μας απογραφή.
Το να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά χρειάζεται αυτογνωσία. Η οικογένεια μας ήταν εκείνη που μας έμαθε μερικές συμπεριφορές που ίσως να μην είναι και τόσο λειτουργικές για τις σχέσεις μας. Για παράδειγμα αν είμαστε κακομαθημένοι, η σχέση μας σίγουρα θα είναι έκρυθμη και με πολλά σκαμπανεβάσματα γιατί οι άλλοι δεν είναι γονείς μας – να ανέχονται δηλαδή εμάς και τα καπρίτσια μας!
Ας ανακαλύψουμε λοιπόν τα εμπόδια που μας στερούν μία υγιή σχέση και ας τα παρακάμψουμε… τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου