Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (EQ )

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα να κατανοήσουμε, να διαχειριστούμε και να εκφράσουμε αποτελεσματικότερα τα δικά μας συναισθήματα, αλλά και να νιώσουμε ενσυναίσθηση, να μπορούμε να δούμε δηλαδή τα συναισθήματα του άλλου «μέσα από τα δικά του μάτια». Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Τι χρειάζεται;

1.    Ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα μας.


Ίσως δεν υπάρχει πτυχή του EQ πιο σημαντική από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα αρνητικά συναισθήματα μας, έτσι ώστε να μην μας συντρίβουν και να μην επηρεάσουν την κρίση μας. Για να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε για μια κατάσταση, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι 'αυτήν. Να εξετάζουμε δηλαδή την φύση των αρνητικών εμπειριών μας και γιατί μας κρατούν δέσμιους με αρνητικά συναισθήματα.


2.    Ικανότητα να μένουμε ψύχραιμοι κάτω από πίεση.

Όλοι μας βιώνουμε κάποιο επίπεδο στρες στην καθημερινότητα μας. Ο τρόποςισορροπημένοι ή  να βρεθούμε εκτός εαυτού και να χάσουμε το όποιο δίκιο μας αναλογεί.

3.    Ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο την λεκτική αλλά και την μη – λεκτική συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι με υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι γενικά πιο ακριβείς στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν τη συναισθηματική, σωματική και λεκτική έκφραση των άλλων. Ξέρουν επίσης πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις των άλλων. Κι αυτό γιατί δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, αλλά περιμένουν να δουν σφαιρικά την συμπεριφορά των άλλων. Δεν την προσωποποιούν και δεν την εκλαμβάνουν σαν προσωπική επίθεση αλλά απλώς σαν μία ένταση που είναι αποτέλεσμα μίας  κακής μέρας που τυγχάνει να έχει ο άλλος για προσωπικούς δικούς του λόγους.

4.    Ικανότητα να είμαστε διεκδικητικοί και έτοιμοι να εκφράσουμε δύσκολα συναισθήματα όταν είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν στιγμές στις ζωές όλων μας, που είναι σημαντικό να καθοριστούν τα όρια μας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Όταν λέμε όρια εννοούμε το δικαίωμα να διαφωνούμε με τους άλλους (χωρίς να γινόμαστε δυσάρεστοι), να λέμε "όχι" χωρίς τύψεις και να βάζουμε τις δικές μας προτεραιότητες έτσι ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από την απειλή και την βλάβη.
5.    Ικανότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Η ικανότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματα αγάπης που νιώθουμε για τον άλλον είναι σημαντική για την διατήρηση στενών προσωπικών σχέσεων. Έτσι καταφέρνουμε να μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας τα συναισθήματα αυτά που θα θρέψουν, θα ενδυναμώσουν και θα ενισχύσουν την σχέση μας. Θα παρακινήσουν μάλιστα και τον άλλον να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν τον εγωισμό και την ανωριμότητα να κυριαρχήσει στις σχέσεις μας γιατί θα χάσουμε την ουσία.. την στενή σχέση δηλαδή με τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου