Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΙΒΕΡΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ



Η παράταση του χρόνου για τον σχηματισμό κυβέρνησης οδήγησε σε περαιτέρω πλήγμα στο ήδη σαθρό πλαίσιο στο οποίο κινείται  η Ελληνική οικονομία!!!Από την άλλη είναι δεδομένο ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και  οι μόνοι που μπορεί να φοβούνται τις εκλογές είναι οι εχθροί του λαού!! Είναι όμως επίσης θλιβερό το γεγονός ότι τη βαθιά κρίση  που μαστίζει την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν οι δείκτες που ανακοινώνονται καθημερινά. Οι προσδοκίες του ιδιωτικού τομέα για ανάκαμψη μετά τις εκλογές ήταν αυτή τη φορά πολύ λίγες, αλλά πλέον μέρα με τη μέρα διαψεύδονται, καθώς το θολό πολιτικό τοπίο παρατείνει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αναβάλλει την εκκίνηση επενδύσεων και κοινοτικών προγραμμάτων και αυξάνει τον κίνδυνο για νέο μαχαίρι στις κρατικές επενδύσεις στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα φανεί το πόσο μεγάλο είναι.
Οι ξένες επενδύσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αξιοποίησης της περιουσίας πρέπει να… περιμένουν. Ακόμη και αν οι επενδυτές ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τώρα έργα, θα πρέπει να βρουν δάνεια (το ένα τρίτο των κεφαλαίων συνήθως έρχεται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα).

Οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει και αυτές να… περιμένουν. Η αναβολή των αποφάσεων για τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου έχει προκαλέσει για ακόμα μια φορά σχέδιο αναβολής Πληρωμών Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), Αν η ακυβερνησία επιβεβαιωθεί ότι συνοδεύθηκε από νέες αποκλίσεις στην συλλογή φόρων και από έκρηξη δαπανών, τότε θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2012. Το ΠΔΕ από το 2010 μέχρι σήμερα περικόπηκε 10 φορές για τον ίδιο λόγο και ήδη καταγράφονται τα περιθώρια για νέο μαχαίρι.


Ο ιδιωτικός τομέας περιμένει το κρίσιμο οκτάμηνο  της ανακεφαλαιοποίησης (που παρατείνεται πλέον χρονικά) και το κοινοτικό χρήμα (εγγυήσεις για δάνεια μέσω της ΕΤΕπ και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων) για να έχει μία ανάσα ρευστότητας. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις προγραμμάτων έχουν παγώσει, ενώ και οι υπουργοί δεν μπορούν πλέον να υπογράψουν αποφάσεις.


Το κλίμα της οικονομίας πριν από τις εκλογές ήταν ήδη άσχημο. Οι ανακοινώσεις της Ε.Ε. για τις θερινές προβλέψεις αναμένεται να δώσουν πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και τις προοπτικές της. Ωστόσο, οι δείκτες που ανακοινώνονται κάθε ημέρα δείχνουν ότι η ύφεση βαθαίνει και η άκρη του τούνελ απομακρύνεται:


Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 21,7% τον Φεβρουάριο, έναντι 15,2%  έναν χρόνο πριν. Η ανεργία των νέων έφθασε στο 53,8%. Συνολικά σε ένα χρόνο χάθηκαν 336.589 θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω με βάση τις επίσημες στατιστικές αφού, αν προστεθούν και όσοι εργάζονται σε επιδοτούμενες θέσεις, δουλεύουν πολύ λίγες ώρες ή εργάζονται αμισθί (σε οικογενειακή εταιρεία ή σε μαθητεία), ο αριθμός είναι πολύ πιο μεγάλος.


Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην ελληνική μεταποίηση,  με τον δείκτη παραγωγής να υποχωρεί τον Φεβρουάριο κατά 8,8%. Και πέρυσι υποχώρησε κατά 10,3%, ενώ συνολικά βρίσκεται 30 μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2005.


Ο τζίρος λιανικής πώλησης συνέχισε να υποχωρεί κατά 10,9% τον Φεβρουάριο, με τους μεγαλύτερους τριγμούς να εμφανίζονται σε πολυκαταστήματα(19,9% πτώση), στα είδη ένδυσης και υπόδυσης (29,3%) και στα έπιπλα (19,3%).


Οι πιο δυσοίωνοι δείκτες είναι αυτοί που μετρούν το άμεσο μέλλον, τις προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρηματικού κόσμου. Ο ΙΟΒΕ στην έρευνας συγκυρίας του Απριλίου(λίγο πριν τις εκλογές) καταγράφει για πρώτη φορά ιστορικά τόσο μικρή ανάκαμψη πριν από εκλογικό κύκλο καθώς «οι αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας είναι μεγάλες και οι προβληματισμοί για την υλοποίηση του νέου προγράμματος ισχυροί».


Στις υπηρεσίες οι προσδοκίες για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου είναι ακόμα δυσμενέστερες, στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένουν έντονα αρνητικές. Δυσοίωνες είναι και οι προσδοκίες για την «ατμομηχανή» της ελληνικής ανάπτυξης, τον τουρισμό.

Η πιστωτική επέκταση συνεχίζει να επιβραδύνεται, στο 4% τον Μάρτιο και εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω στο 6% στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την ΤτΕ. Η εκτίμηση γίνεται με την παραδοχή άμεσης εκκίνησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (που θα είναι χρονοβόρα) και της διαδικασίας παροχής ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην αγορά.

Όλα τα ανωτέρω καθώς και η αγωνία του κόσμου από την καλπάζουσα εγκληματικότητα αλλά και από τα μεθοδευμένα και υποκινούμενα χτυπήματα των κερδοσκόπων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε σταθερή ,ισχυρή και δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου