Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Μπορεί το πρόχειρο και τυποποιημένο φαγητό (πίτσα, χάμπουργκερ, σουβλάκια) να είναι από τις περισσότερο αγαπημένες απολαύσεις, αλλά και προτιμήσεις τόσο των μικρών όσων και των μεγάλων, ωστόσο η νοστιμιά τους μεταφράζεται σε μεγάλο κόστος υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο μάλιστα μετριέται όχι μόνο σε περιττά κιλά, αλλά και σε αρκετές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διάφορες μορφές καρκίνου, η πρόωρη γήρανση του δέρματος, η κατάθλιψη και γενικά η μείωση της ποιότητας ζωής.
Πράγματι, οι έντονοι και απαιτητικοί ρυθμοί που προστάζει η σύγχρονη κοινωνία, ο περιορισμένος προσωπικός χρόνος, η πολύωρη εργασία και η δυναμική ένταξη της γυναίκας στον εργασιακό χώρο αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την αφιέρωση του ατόμου όσον αφορά την σωστή επιλογή τροφίμων, αλλά και τη δραματική μείωση του χρόνου για την προετοιμασία φαγητού. 
Η αναζήτηση εύκολων λύσεων οδηγεί σε μια εσφαλμένη σύγχρονη διατροφή, η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα παιδί που εξελίσσεται στον αυριανό παχύσαρκο ενήλικα.

Το σχήμα φαίνεται οξύμωρο. Από την μία πλευρά παρατηρείται υπεραφθονία αγαθών και από την άλλη η μείωση του ελεύθερου χρόνου σε συνδυασμό με την υποκινητικότητα και την σταδιακή απομάκρυνση από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και την υιοθέτηση λαθεμένων διατροφικών συνηθειών αποτελούν τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην σημερινή εποχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σπιτικό φαγητό στο γραφείο, το οποίο έχει γίνει 
πλέον καθημερινή συνήθεια των εργαζομένων σε χώρες του εξωτερικού, σε αντίθεση με τον ελλαδικό χώρο, όπου η παραπάνω συνήθεια έχει ενστερνιστεί από μικρή μερίδα  εργαζομένων!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου