Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Μπορεί το πρόχειρο και τυποποιημένο φαγητό (πίτσα, χάμπουργκερ, σουβλάκια) να είναι από τις περισσότερο αγαπημένες απολαύσεις, αλλά και προτιμήσεις τόσο των μικρών όσων και των μεγάλων, ωστόσο η νοστιμιά τους μεταφράζεται σε μεγάλο κόστος υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο μάλιστα μετριέται όχι μόνο σε περιττά κιλά, αλλά και σε αρκετές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διάφορες μορφές καρκίνου, η πρόωρη γήρανση του δέρματος, η κατάθλιψη και γενικά η μείωση της ποιότητας ζωής.
Πράγματι, οι έντονοι και απαιτητικοί ρυθμοί που προστάζει η σύγχρονη κοινωνία, ο περιορισμένος προσωπικός χρόνος, η πολύωρη εργασία και η δυναμική ένταξη της γυναίκας στον εργασιακό χώρο αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την αφιέρωση του ατόμου όσον αφορά την σωστή επιλογή τροφίμων, αλλά και τη δραματική μείωση του χρόνου για την προετοιμασία φαγητού. 
Η αναζήτηση εύκολων λύσεων οδηγεί σε μια εσφαλμένη σύγχρονη διατροφή, η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα παιδί που εξελίσσεται στον αυριανό παχύσαρκο ενήλικα.

Το σχήμα φαίνεται οξύμωρο. Από την μία πλευρά παρατηρείται υπεραφθονία αγαθών και από την άλλη η μείωση του ελεύθερου χρόνου σε συνδυασμό με την υποκινητικότητα και την σταδιακή απομάκρυνση από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και την υιοθέτηση λαθεμένων διατροφικών συνηθειών αποτελούν τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην σημερινή εποχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σπιτικό φαγητό στο γραφείο, το οποίο έχει γίνει 
πλέον καθημερινή συνήθεια των εργαζομένων σε χώρες του εξωτερικού, σε αντίθεση με τον ελλαδικό χώρο, όπου η παραπάνω συνήθεια έχει ενστερνιστεί από μικρή μερίδα  εργαζομένων!



ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΧΙ ΣΕ......ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Είστε πολύ απασχολημένοι; Οι χρόνοι τρέχουν κι εσείς πίσω απ’ αυτούς; Με τις σημερινές απαιτήσεις,  τα πολυάσχολα προγράμματά είναι μία συνηθισμένη κατάσταση.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τους ρυθμούς της καθημερινότητας; Ένας τρόπος είναι να πάψετε να είστε «καλοί» και να μάθετε σε λέτε όχι στις καινούργιες δεσμεύσεις. Το όχι, βοηθά στην μείωση των επίπεδων του άγχους και σας δίνει το χρόνο για να κάνετε κάτι που θεωρείτε εσείς πραγματικά σημαντικό. Άλλωστε δεν είναι σημαντικό να ικανοποιείτε συνέχεια τις απαιτήσεις των άλλων, χρειάζεται να ικανοποιείτε και τις δικές σας ανάγκες!

Πώς μπορείτε να βάλετε όρια;

1.    Απλά πείτε… "Λυπάμαι. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς αυτή τη στιγμή. "
Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό τόνο στη φωνή σας και παραμείνετε σταθεροί στην άποψη σας. Αν σας πιέσουν ως προς το γιατί, απάντησε ότι δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά σας, και αλλάξτε θέμα. Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα δεχθούν  αυτή την απάντηση και δεν θα σας πιέσουν περαιτέρω γιατί δεν θα θελήσουν να γίνουν αγενείς. Αν όμως συνεχίσουν να επιμένουν, εσείς συνεχίστε να λέτε το ίδιο πράγμα… «λυπάμαι, αλλά αυτό που μου ζητάς δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά μου και δεν θα μπορέσω να το κάνω," και προσπαθήστε ξανά να αλλάξετε θέμα. Αν δείτε ότι ο άλλος επιμένει ακόμα, τότε αποχωρείστε. Είναι καλύτερο απ’ το εκνευριστείτε και να θυμώσετε.

2.    Εάν δεν είναι εύκολο να παραμείνετε σταθεροί στην άποψη σας, ή αν ο άλλος είναι πολύ πιεστικός, προσπαθήστε να κερδίσετε χρόνο. Είναι εντάξει να πείτε, "Άσε να το σκεφτώ και θα επικοινωνήσω μαζί σου όταν μπορέσω." Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας, και να κάνετε μία ανάλυση κόστους – οφέλους για να δείτε αν τελικά είναι καλό να πείτε όχι ή ναι. Με λίγα λόγια να δείτε τα υπέρ και τα κατά της κατάστασης και να συμπεριφερθείτε ανάλογα. Να λάβετε όμως υπ’ όψη σας ότι όταν λέτε πάντα ναι στις απαιτήσεις των άλλων τότε οι άλλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα τους λέτε συνέχεια ναι… Και αυτό από μόνο του είναι πολύ αγχωτικό…

3.    Αν όμως θέλετε να εξυπηρετήσετε τους άλλους αλλά δεν έχετε χρόνο να κάνετε ότι θέλουν, μπορείτε να τους πείτε "δεν μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς αλλά θα μπορούσα να κάνω….» και να προτείνετε μία εναλλακτική λύση λιγότερο δεσμευτική για εσάς.
Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετήσετε τους άλλους – αφού το θέλετε τόσο πολύ- αλλά θα είναι με τους δικούς όρους.

Να θυμάστε όμως ότι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες. Χρειάζεται να αφιερώνετε και κάποιες ώρες στον εαυτό σας και να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν όρια για όλα. Και αυτά τα όρια χρειάζεται να τα βάλετε εσείς!

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ! Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ!

«ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» γιατί… 

«ΟΤΑΝ ΘΕΣ, ΦΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ»!

Διαβάζουμε,  Μαθαίνουμε,  Βιώνουμε,  ΒΛλέπουμε,  Ακούμε,  Γευόμαστε,  Αγγίζουμε,  μας  Αγγίζουν,  Πονάμε,  Χαιρόμαστε,  Λυπούμαστε,  Κλαίμε, Γελάμε,  Συμπεραίνουμε,  Κατανοούμε,   κ.λπ.
  Μετά   όμως  απ' όλα  αυτά,  πρέπει  να  ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ τι  θα  κάνουμε  και  να  το  ΠΡΑΞΟΥΜΕ.  Διότι  η  γνώση  δεν  έχει  αξία  ωσ  αυτοσκοπός! Είναι  η  χρήση  της  γνώσης  αυτή  που  της  προδίδει  αξία  και  συνεισφέρει  στο  σκοπό  μας!

Μερικοί  κάνουν  "κακές" επιλογές  στη  ζωή  και  μετά  παραπονιούνται  ότι  είναι  άτυχοι! ή  ότι  φταίνε  οι  άλλοι! Τύχη,  είναι  εκεί  που  η  ευκαιρία  επιλογής  συναντά  την προετοιμασία!  Εμείς  είμαστε  προετοιμασμένοι  ετσι  ώστε  να  κάνουμε  τις  σωστές  ΕΠΙΛΟΓΕΣ  την  κατάλληλη  στιγμή? Γιατί  τελικά  στη  ζωή  αυτή  ΕΙΜΑΣΤΕ  ΟΙ  ΕΠΙΛΟΓΕΣ  ΜΑΣ!


ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ: Η ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!


Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΕΣ!!!
ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!!!
Η  Ελλάδα  είναι  το  λίκνο  του  πολιτισμού  σ' αυτή  γεννήθηκαν  και ανδρώθηκαν όλες   οι  τέχνες  με κύριο  εκφραστή  τους  το  θέατρο  που  ως  γνωστό  γεννήθηκε  στην  Ελλάδα!
Ψυχαγωγία......!
Μια  λέξη  σύνθετη  στην  πραγματικότητα  ως  προς  την  έννοια  της. Αγωγή  της  ψυχής  που  σημαίνει  ανάταση   του πνεύματος. Η αληθινή  ψυχαγωγία είναι  το όχημα  εκείνο  που  μας  οδηγεί  στην υπέρβαση  και  κατά  συνέπεια  στην  ομορφιά.  Η  αληθινή  ψυχαγωγία  είναι  διασκέδαση  γιατί  ο  άνθρωπος  πραγματικά  υπερβαίνει  την  καθημερινότητα  και  διασκεδάζει  απολαμβάνοντας  την  αγωγή  της  ψυχήσ  του.
Από  την  άλλη  πάλι  η  διασκέδαση  με  την  ευρέως  διαδεδομένη  έννοια  της  στην  πραγματικότητα  δεν  είναι  ψυχαγωγία  και  κάποιες  φορές  ίσως  αυτό  που  έχουμε  συνηθίσει  να  λέμε  ως  χαβαλέ.  Δεν πρέπει  να  κάνουμε  το  λάθος  να  βαφτίζουμε  και  τις δυο  έννοιες (διασκέδαση, χαβαλές) ως  ψυχαγωγία.  Η μεν  διασκέδαση  αφορά  την  ψυχή  ο  δε  χαβαλές  τον  υλισμό,  δηλαδή  ακολουθεί  τους  κανόνες  του  καταναλωτισμού.
 Πρέπει  ο  άνθρωπος  να έχει  κουλτούρα  ώστε  να  μπορεί  να  διακρίνει  τις  πνευματικές οάσεις  που  του  παρουσιάζονται. Η ψυχαγωγία  των  συναυλιών  απέχει  πάρα  πολύ  μακριά  από  την  νύχτα σ' ένα  "σκυλάδικο". Όπως επίσης σ' έναν  χώρο  τέχνης, είναι πάρα  πολύ  μακριά  από  την  διασκέδαση  των  νέων  σ' ένα  μεγάλο  κλάμπ. Όπως  επίσης  και  το  συνηθισμένο  καθημερινό  τηλεοπτικό  ζάπινγκ  απέχει  πάρα  πολύ  από  την  ανάγνωση  ενός  καλού  λογοτεχνικού  βιβλίου.Το  θέμα  που  ανακύπτει  είναι  το  τι  πιστεύει  ο  καθένας  ότι  αξίζει  για  τον  εαυτό  του.
Οι  στιγμές  της  αληθινής  ψυχαγωγίας  είναι  τόσο  πολίτιμες  και  αναντικατάστατες,  για  τον  καθένα  μας,  που  πρέπει  να  τις  διαφυλάσσουμε  ως  κόρη  οφθαλμού. Δεν  μας  αξίζει  η  ανυπαρξία  του  πνεύματος  και  η  άνεφ  όρων  επικράτηση  της  ύλης. 
 Μας  αξίζει  η  αληθινή  κουλτούρα  και  η  πνευματική  εξύψωση.

Ζ.Θ.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΩ ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΠΛΗΓΩΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ



Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε κάποια φάση της ζωής μας όπου έχουμε νιώσει  μεγάλο θυμό, τόσο προς τους άλλους, όσο και προς τον εαυτό μας. Αυτός ο θυμός μας δηλητηριάζει και μας γεμίζει τοξικά συναισθήματα. Καιρός να μάθουμε να συγχωρούμε τα λάθη μας, αλλά και τους άλλους, να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά ξαλαφρωμένοι από το βάρος αυτό.
Πώς μπορούμε να μάθουμε να συγχωρούμε;

1. ΕΠΙΓΝΩΣΗ
Όταν κάτι δεν το αναγνωρίζουμε, δεν μπορούμε και να το συγχωρήσουμε! Η επίγνωση του εσωτερικού κόσμου μας είναι εξίσου σημαντική με την επίγνωση του εξωτερικού κόσμου μας. Ο εγωισμός μας χρειάζεται να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να έρθει σε επαφή με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας και να την αποδεχτεί. Κάτι τέτοιο εννοείται ότι θέλει γενναιότητα και ετοιμότητα. Το ταξίδι είναι δύσκολο, αλλά πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε μία πλευρά του εαυτού μας που ίσως αγνοούσαμε ή την είχαμε καλά προστατευμένη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με το να παρακολουθούμε τις σκέψεις μας χωρίς να τις κρίνουμε και τις κατακρίνουμε… απλά να τις καταγράφουμε! Άλλωστε επειδή σκεφτήκαμε κάτι κακό δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί ή ότι εμείς είμαστε κακοί άνθρωποι!

2. ΑΠΟΔΟΧΗ
Όταν πολεμάμε κάτι πολύ, τότε αυτό αντιστέκεται. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν τον πόνο, την αδικία και τα άλλα συναισθήματα που υποβόσκουν του θυμού και αφού τα αναγνωρίσουμε  ας τα αποδεχτούμε. Αυτό είναι η αρχή της θεραπείας. Μόνο μέσα από την αποδοχή μπορεί να έρθει η αλλαγή. Όμως κάθε αλλαγή μπορεί να προκαλεί φόβο. Ας μην μείνουμε σ’ αυτό… Η συγχώρεση έχει μεγάλη δύναμη. Μας κάνει να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας και μας ξαλαφρώνει από ένα τεράστιο βάρος… το βάρος της ενοχής, της ντροπής και της αυτομομφής!

3. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.
Η ευαισθητοποίηση και η αποδοχή καθώς και η γνήσια επιθυμία για εσωτερική ειρήνη είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την θεραπεία. Μία τέτοια κίνηση μόνο περηφάνια πρέπει να μας γεμίζει. Και αν δυσκολευόμαστε να κάνουμε το βήμα, ας ζητήσουμε βοήθεια, είτε από το φιλικό – οικογενειακό περιβάλλον, είτε από κάποιον ειδικό. Η αναζήτηση βοήθειας είναι μία γενναία πράξη των δυνατών ανθρώπων. Θέλει γενναιότητα και δύναμη να αναγνωρίσει κάποιος την… αδυναμία του! Και ακόμα μεγαλύτερη γενναιότητα να την υπερνικήσει!

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

H Οδύσσεια - Ιλιάδα

Ο μεγαλύτερος επικός  ποιητής!


Οδύσσεια είναι το δεύτερο μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα. Αν και τα δύο έπη αποδίδονται από την παράδοση στον Όμηρο, η φιλολογία αναγνωρίζει σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους και η επικρατέστερη άποψη είναι ότι η Οδύσσεια συντέθηκε από διαφορετικό ποιητή, με κάποια χρονική απόσταση από την Ιλιάδα.[1]
Η Οδύσσεια πραγματεύεται τον περιπετειώδη νόστο (επαναπατρισμό) του ήρωα του Τρωικού Πολέμου και βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα, καθώς και το φόνο των μνηστήρων, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο παλάτι του και διεκδικούσαν τη γυναίκα του Πηνελόπη.
Η Οδύσσεια χωρίστηκε από τους Αλεξανδρινούς Γραμματικούς σε 24 ραψωδίες, που αριθμήθηκαν με τα μικρά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Κατά ομάδες οι ραψωδίες συναπαρτίζουν την Τηλεμάχεια (α-δ), όπου βλέπουμε το γιο του Οδυσσέα Τηλέμαχο να αναζητά τον πατέρα του, τη Φαιακίδα (ε-ν), όπου ακούμε τον ίδιο τον ήρωα να αφηγείται στους Φαίακες τις προηγούμενες περιπέτειές του και να φτάνει στην Ιθάκη, και τη Μνηστηροφονία (ξ-ω), την ιστορία της τιμωρίας των μνηστήρων.
Σαν οδύσσεια χαρακτηρίζεται μεταφορικά κάθε περιπλάνηση, ταλαιπωρία, περιπέτεια.

Η Ιλιάδα (Ιλιάς) είναι ένα από τα ομηρικά έπη και σώζεται ολόκληρη στις μέρες μας. Η σύνθεσή της, που κατά την παράδοση έγινε από τον Όμηρο, τοποθετείται στον 8ο αιώνα π.Χ. και βασίζεται στην παράδοση προφορικής σύνθεσης και απαγγελίας ηρωικών ποιημάτων που είχε αναπτυχθεί τους προηγούμενους αιώνες. Το ποίημα, που περιγράφει κάποια γεγονότα του δέκατου και τελευταίου χρόνου της πολιορκίας της Τροίας (Ιλίου) από τους Έλληνες (Αχαιοί ή Αργείοι ή Δαναοί στο έπος), είναι γραμμένο σε δακτυλικό (ή ηρωικό) εξάμετρο και έχει 15.692 στίχους. Αρκετό καιρό μετά τη δημιουργία του, κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, χωρίστηκε σε 24 ραψωδίες (κεφάλαια) και με μικρές αλλαγές έφτασε σε αυτήν τη μορφή στις μέρες μας. Καθεμία από τις ραψωδίες δηλώνεται με ένα κεφαλαίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, ενώ οι ραψωδίες της Οδύσσειας με ένα μικρό.
Τα ομηρικά έπη είναι τα παλαιότερα διασωθέντα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν τα σημαντικότερα έργα της και χρησιμοποιούνταν στην εκπαίδευση. Ως κύριο θέμα των ραψωδών, η απαγγελία τους ήταν βασικό μέρος των Ελληνικών θρησκευτικών γιορτών.

Παιχνίδια που βοηθούν την γλωσσική ανάπτυξη!

Συχνά οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας ρωτούν ποια παιχνίδια του εμπορίου να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Η απάντηση είναι απλή: Σχεδόν όλα τα παιχνίδια μπορούν να αναπτύξουν τις γλωσσικές ικανότητες των νηπίων εάν χρησιμοποιηθούν σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Εάν, για παράδειγμα, δώσετε στο παιδί ένα ξύλινο παιχνίδι με σχήματα και χρώματα χωρίς να του πείτε τίποτε, δεν μπορείτε να περιμένετε να μάθει τα σχήματα και τα χρώματα με μαγικό τρόπο!

Πρέπει να καθίσετε με το παιδί σας και να του δείξετε τα γλωσσικά στοιχεία που θέλετε να μάθει. Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός στο παιχνίδι, καθώς μπορείτε να διευκολύνετε την ανάπτυξη του λόγου μαζί με όλες τις δεξιότητες που είναι σημαντικές στη γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών (γνωστικές ικανότητες, κινητικές δεξιότητες κλπ.).


Έκανα, λοιπόν μία προσωπική επιλογή παιχνιδιών που βρίσκονται σε κάθε σπίτι με παιδιά και κατέγραψα συνοπτικά τους τομείς και τους τρόπους που βοηθούν την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Ελπίζω σας να φανούν χρήσιμα!
Κούκλα-Μωρό

Η κούκλα είναι ένα υπέροχο παιχνίδι που μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντες του παιδιού και να επεκτείνει το συμβολικό παιχνίδι. Και, όχι δεν είναι παιχνίδι μόνο για κορίτσια. 


Η κούκλα μπορεί να βοηθήσει τη μάθηση των παρακάτω:

Μέρη του σώματος
Ρούχα
Χρώματα
Έννοιες μεγέθους
Χωρικές έννοιες (πάνω στο κρεβάτι, κάτω από την κουβέρτα)
Ρήματα (τρώω, πίνω, κοιμάμαι, κλαίω, κάθομαι, πεινώ κλπ)
Συναισθήματα (χαρούμενος, λυπημένος, φοβισμένος, νυσταγμένος κλπ)
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις (Πού είναι η κούκλα; Τι ρούχα φοράει; Πού είναι τα μάτια της; Γιατί κλαίει;)
Κοινωνικές/ Πραγματολογικές δεξιότητες (Αλλάξτε σειρά με διαφορετικές κούκλες και εξασκηθείτε κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τις κούκλες και τι κάνουν)
Καροτσάκι μωρού ή για ψώνια
Πολύ χρησιμο παιχνίδι γιατί συνοδεύεται από ενδιαφέροντα «αξεσουάρ».


Λεξιλόγιο σχετικό με τρόφιμα
Έννοιες μεγέθους (μικρό, μέτριο, μεσαίο,μεγάλο)
Έννοιες σειράς (πρώτο, δεύτερο, τελευταίο)
Ποσοτικές εννοιες (λίγα, πολλά, μερικά)
Χωρικές έννοιες (γύρω, ανάμεσα, κάτω)
Επίθετα (ελαφρύ, εύκολο, όμορφο)
Βαθμοί επιθέτων (μεγάλο μεγαλύτερο, μέγιστο)
Συνώνυμα/ Αντίθετα (γρήγορα-αργά, εύκολο-δύσκολο)
Ρήματα (σπρώχνω, σταματώ, πηγαίνω, τράχω, βάζω, σηκώνω, αποφεύγω, κυλώ)
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις (πού πάς;, τι θα βάλεις μέσα;, τι χρώμα είναι το μήλο;)
Κοινωνικές/ Πραγματολογικές δεξιότητες (εναλλαγή σειράς)
Αυτοκινητάκια/ Τρενάκια


Τα αυτοκινητάκια είναι άλλο ένα παιχνίδι που καλό είναι να μην περιορίζεται από το φύλο του παιδιού. Μπορούμε να το παρέχουμε ως επιλογή και στα κορίτσια και να αφήσουμε στην πορεία να επιλέξει αν θα παίζει μαζί τους. 
Με τα αυτοκίνητα μπορείτε να διδάξετε:

Χρώματα
Αριθμούς (εάν υπάρχουν πάνω στα αυτοκίνητα)
Μέτρηση
Ποσοτικές εννοιες (λίγα, πολλά, μερικά)
Χωρικές έννοιες (γύρω, ανάμεσα, κάτω, πάνω, πίσω)
Επίθετα (ελαφρύ, γρήγορο, σκληρό)
Βαθμοί επιθέτων (μεγάλο, μεγαλύτερο, μέγιστο)
Συνώνυμα/ Αντίθετα (γρήγορα-αργά, εύκολο-δύσκολο)
Λεξιλόγιο (ρόδες, τιμόνι,πόρτα, κάθισμα, μηχανή, φορτηγό, τρακτέρ, μπουλτόζα, ατμομηχανή)
Ρήματα (φύγαμε, σταματώ, τρέχω)
Επιρρήματα (αργά, γρήγορα, στραβά)
Κοινωνικές/ Πραγματολογικές δεξιότητες (εναλλαγή σειράς: η σειρά μου/ σου, μπορώ να εχω αυτό το τρένο;)
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις (πού είναι το φορτηγό; ποιος οδηγεί το αυτοκίνητο; τι χρώμα είναι το τρακτέρ;)
Ο κύριος Πατάτας/ Η κυρία Πατάτα


Είναι η καλύτερη εναλλακτική για όσους δεν θέλουν να δώσουν στο αγόρι τους μία κούκλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι «αγορίστικο παιχνίδι». Κλασσικό παιχνίδι με πολλές εκπαδευτικές δυνατότητες:
Μέρη του σώματος (νομίζω πως είναι εμφανές)
Ρούχα (χρησιμοποιήστε τα επιπλέον αξεσουάρ/ εποχιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο)
Χρώματα
Χωρικές έννοιες (πάνω, κάτω, δεξί, αριστερό)
Έννοιες σειράς (πρώτο, δεύτερο, τελευταίο)
Μέτρηση
Συναισθήματα
Κοινωνικές/ Πραγματολογικές δεξιότητες (εναλλαγή σειράς: η σειρά μου/ σου)
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις (Πού είναι το πόδι; Τι χρώμα είναι; Γιατί έβαλες εδώ το χέρι;)
Πυργοκυβάκια/ Τουβλάκια/ Ξύλινα τουβλάκια
Κλασσικό παιχνίδι επίσης που προάγει γλωσσικές και γνωστικές δεξιότητες:
Έννοιες μεγέθους
Έννοιες σειράς
Χωρικές έννοιες
Ποσοτικές έννοιες
Χρώματα
Σχήματα
Μέτρηση
Επίλυση προβλημάτων (ποια κυβάκια ταιριάζουν μετξύ τους)
Κινητικότητα και κινητικός σχεδιασμός
Συντονισμός ματιού-χεριού
Αριθμοί και γράμματα (εάν τα κυβάκια έχουν αριθμούς ή γράμματα πάνω ή μπορείτε να προσθέσετε εσείς)
Λεξιλόγιο (εάν τα κυβάκια έχουν φιγούρες πάνω ή μπορείτε να προσθέσετε εσείς)
Σχέση αιτίου-αποτελέσματος
Κατανόηση εντολών (βάλε το πράσινο τουβλάκι πάνω στο κόκκινό, μάζεψε τους κύβους)
Μπάλες
Ποιος δεν έχει μπάλες στο σπίτι; Μπάλες, μπαλίτσες, μπαλάκια! Όσο απλό παιχνίδι κι αν φαίνεται, πέρα από τα γνωστά παιχνίδια κανόνων (μπάσκετ, ποδόσφαιρο) η μπάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη γλωσσική, γνωστική και κινητική ανάπτυξη του νηπίου:
Χωρικές έννοιες (μέσα, έξω, πάνω, κάτω, πίσω)
Χρώματα
Έννοιες μεγέθους
Αισθητικότητα και απτικές έννοιες (μαλακή, σκληρή, λεία, υγρή, ζεστή)
Μέτρηση
Επίλυση προβλημάτων
Αδρή κινητικότητα, κινητικός σχεδιασμός, συντονισμός ματιού-χεριού
Κοινωνικές/ Πραγματολογικές δεξιότητες (βλέπω τον φίλο απέναντι, χρησιμοποιώ μη λεκτική επικοινωνία για να κατανοήσω τι μου ζητά με νοήματα, εκφράσεις, στέλνω την μπάλα, περιμένω τη σειρά μου, πιάνω την μπάλα)
Ενσφηνώματα
Ανάμεσα στις δεξιότητες που μπορούν να ενισχυθούν με τα ενσφηνώματα είναι και οι εξής:
Λεξιλόγιο και έννοιες (ανάλογα με τις εικόνες που έχουν πάνω τα ενσφηνώματα: ζώα, μεταφορικά μέσα, αριθμοί, γράμματα, χρώματα, επαγγέλματα, ρούχα, σχήματα)
Έννοιες μεγέθους
Ρήματα (σχετικά με τα σχέδια που έχουν τα ενσφηνώματα όπως κοιμάμαι, τρώω, περπατώ, ακόμη και ήχους ζώων)
Σχέση μέρους-όλου (ανάλογα με το θέμα εντοπίστε μεμονωμένα χαρακτηριστικά ή συνολικά)
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις (ποιο ζώο κάνει μου;, ποιος σβήνει φωτιές;, πού είναι το τετράγωνο; πού πάμε με το αεροπλάνο;)
Επίλυση προβλημάτων
Οπτική επεξεργασία
Λεπτή κινητικότητα

Κουκλόσπιτο
Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κλασσικό κουκλόσπιτο αλλά και σπίτι των Playmobil που δινει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορείτε να στοχεύσετε στην ενίσχυση των παρακάτω:
Λεξιλόγιο (δωμάτια και αντικείμενα του σπιτιού, μέλη της οικογένειας, ζώα του σπιτιού)
Έννοιες μεγέθους
Έννοιες σειράς
Ποσοτικές έννοιες
Χωρικές έννοιες
Επίθετα
Βαθμοί επιθέτων
Συνώνυμα/ Αντίθετα
Χρώματα
Σχήματα (παράθυρου, πόρτας, τραπεζιού)
Ρήματα (στο παιχνίδι με τις κούκλες μπορεί να ενταχθεί ένα πλήθος ρημάτων όπως τρώω, πίνω, κάθομαι, κοιμάμαι, ανεβαίνω, κλείνω, ποτίζω, ντύνομαι, σκουπίζω)
Σχέση μέρους-όλου (χρησιμοποιήστε όλο το κουκλόσπιτο ή ένα δωμάτιο ή ένα έπιπλο και μιλήστε για τα μέρη που έχει)
Κατανόηση και εφαρμογή εντολών (βάλε τη κούκλα στο κρεβάτι, νομίζω πως η κούκλα πεινάει, βάλ’την να καθίσει για να φάει)
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις (ποιος είναι αυτός; γιατί κοιμάται ο μπαμπάς;)
Κοινωνικές/ Πραγματολογικές δεξιότητες (βλεμματική επαφή, διατήρηση θέματος συζήτησης, προσωπικός χώρος, ανταλλαγή πληροφοριών)


Το παιχνίδι βέβαια, δεν σταματάει εδώ. Οι γλωσσικές δεξιότητες μπορούν να ενισχυθούν με τον ίδιο τρόπο με πολλά και διαφορετικά παιχνίδια. Δώστε στο παιδί σας επιλογές, αφήστε μόνο του να διαλέξει το παιχνίδι που του αρέσει και παίξτε μαζί του. Μιλήστε του, ρωτήστε το, αφήστε το να εκφραστεί, να χαλάσει, να δημιουργήσει, να ρωτήσει και επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας.
Καλή διασκέδαση, λοιπόν!

Πηγή:www.iator.gr