Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Σηκωθείτε από τον καναπέ και κερδίστε περισσότερα χρόνια ζωής


Το καθισιό μικραίνει τη ζωή




Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Αν περιορίσουμε σε τρεις ώρες την ημέρα, τον χρόνο που περνάμε καθιστοί, ενδεχομένως να προσθέσουμε επιπλέον δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής μας, εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Ομοίως αν μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε παρακολουθώντας τηλεόραση σε λιγότερο από δύο ανά ημέρα, τότε προσθέτουμε 1,4 χρόνια.
Ωστόσο, ειδικοί λένε ότι οι αμερικανικές εκτιμήσεις, που βασίζονται σε πέντε διαφορετικές πληθυσμιακές μελέτες, δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ώστε να προβλέψουν τον ατομικό κίνδυνο. Επιπλέον, οι στόχοι είναι ακατόρθωτοι.
Ο Δρ Ντέιβιντ Σπιεγκελχαλτερ, ειδικός στον υπολογισμό κινδύνων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχολιάζει ότι «πρόκειται για πληθυσμιακή μελέτη και δεν μας λέει σε ατομικό επίπεδο ποια είναι η επίδραση της υπερβολικής καθιστικής ζωής. Φαίνεται πιθανό, αν οι μελλοντικές γενιές αρχίσουν να είναι περισσότερο σωματικά δραστήριες, να ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους σημερινούς ανθρώπους. Αλλά ελάχιστοι από μας περνάνε λιγότερες από τρεις ώρες καθιστοί, άρα ο στόχος παρά είναι αισιόδοξος».Οι ενήλικες γενικώς συμβουλεύονται να κάνουν τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα κ.α.) την εβδομάδα, καθώς και μερικές συνεδρίες ασκήσεων μυϊκής τόνωσης (άρση βαρών, σκάψιμο κ.α.). Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος τηρεί τις παραπάνω συστάσεις, μπορεί να θεωρείται ότι κάνει καθιστική ζωή, αν π.χ. κάνει δουλειά γραφείου.
Και δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε καθιστοί, τόσο λιγότερο υγιείς καταλήγουμε. Μάλιστα η τηλεθέαση και το καθισιό έχουν σχετιστεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Αλλά ο εντοπισμός ενός συσχετισμού δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να αποδείξεις ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση.
Η παρούσα μελέτη, αν και δεν υποστηρίζει ότι παρέχει τις αποδείξεις της αιτιολογική σχέσης, μελέτησε 167.000 άτομα συνολικά, χωρίς να αναλύσει σε βάθος τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων. Συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι ήταν όντως υγιείς και ποιοι μπορεί λόγω υγείας να ήταν πιο νωθροί. Τέλος, οι επιστήμονες βασίστηκαν στις αναμνήσεις των συμμετεχόντων και τα λεγόμενά τους για τον χρόνο που περνούσαν καθιστοί.
Οι Δρ Πήτερ Κατζμαρζικ και Ι-Μιν Λι υπογραμμίζουν λοιπόν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι τελείως θεωρητικές. Αλλά δεδομένου ότι οι ενήλικες περνούσαν κατά μέσο όρο τις μισές ημέρες καθιστοί, τα αποτελέσματα της μελέτης τους δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα. 
πηγή: www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου